Budoucnost raketových pohonů

V mé přednášce se vám pokusím vysvětlit princip raketového motoru a jeho variací. Pobavíme se také o naší budoucnosti, která snad leží ve hvězdách a o pohonech, které nám pomohou se k nim dostat. Z této přednášky si odnesete pochopení pojmů jako specifický impuls a dozvíte se něco o takzvaném impossible drive, aktuálně zkoumaném typu motoru, který hraničí na hranici sci-fi. Povíme si však i o reálnějších motorech dneška, jako například motor Raptor společnosti SpaceX, který je poháněný zemním plynem a v budoucnu vynese člověka na Mars anebo třeba o motoru Curie, který používá tzv. zelená paliva. Nebude však chybět ani pohled do minulosti na motory raketoplánu, nebo na sovětské motory raket N1, které sice lámaly rekordy, ale nikdy nebyly prakticky použity. Proč? To se dozvíte na přednášce :)

Komu je přednáška určena?

Tato přednáška je určena každému. Nemusíte být odborníkem abyste ji pochopili. To však neznamená že nezachází do detailů a nevysvětluje vše od podlahy a hlavně s humorem.

Přednáška se nedostala do programu.

Matěj Otýs

Matěj Otýs

Bio: Jsem student technického lycea SPŠE Plzeň. Pracuji jako stážista Akademie Věd ČR v oboru kosmické fyziky. Jsem nadšenec pro kosmonautiku, SpaceX. Spolupracovník Hvězdárny v Rokycanech a v Plzni.

Stav hlasování: 12 hlasů